Jak zrobić cytrynówkę




; Owoce naszpikowane kawą układamy w słoju, a potem zasypujemy cukrem.Następnie zalewamy je wódką i zamykamy, po czym odstawiamy na dwa tygodnie, codziennie potrząsając słojem.. Gorącym syropem zalewamy skórki.. 2.Zobacz więcej artykułów> Forum - cytrynówka na spirytusie (37477) Odp.. Po dokładnym umyciu cytryny obieramy ze skórek, które wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem.. Robione samodzielnie, nie tylko dają osobistą satysfakcję, ale także smakują gościom.. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier.. To zupełnie jakbym miał pić środek do płukania ust.. Bimber wlewamy do naczynia.. 1 litr czystego bimbru.. 3 szklanki cukru.. Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem.. Skórki wrzuć do litrowego słoika.. Cytryny rozpoławiamy i wyciskamy na wyciskarce.. Sok, skórkę, syrop cukrowy i wódkę wymieszać w dużym dzbanku i odstawić na jeden dzień.. Cytrynę sparzyć wrzątkiem.. Skrobaczką do warzyw obieramy żółtą skórkę z cytryn.. Przygotowanie.. Mieszanka będzie gotowa do użycia po odstaniu ok. 3-4 dni.0,5 kg cukru.. Obieramy cienko skórkę (najlepiej obieraczką do jarzyn).. Następnie ją bardzo cieniutko obrać a skórkę pokroić w cienkie paseczki.. Treść oryginalna przepisu z 1885 roku.. Świetnie wchodzi a na następny dzień nie ma po niej kaca.. Na podaną ilość składników polecam użyć większy słój o pojemności minimum 2 l. Pod koniec powstało mi około 1800 ml nalewki cytrynowej.Wodę zagotować, do wrzątku wsypać cukier i rozpuścić..

Dzięki za przepis, teraz muszę zrobić więcej bo wczoraj zabrakło.

Rozgnieć łyżką pokrojone cytryny i pozostaw w rondelku.. Róbmy to jak najcieniej, aby uzyskać samą żółtą skórkę.SKŁADNIKI : 6 dużych cytryn.. Przykrywamy słoik (nie .Wódka cytrynówka to królowa wśród wódeczek.. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.. Obieramy ze skórki bardzo cienko, aby było jak najmniej białych pozostałości - najlepiej użyć obieraka do jarzyn.Przepis na nalewkę cytrynową Spirytus rozcieńcz z wodą w proporcji 6.5/3.5 (np. 650 ml spirytusu oraz 350 ml wody).. Zwykła, tradycyjna wódka jest zbyt mocnym trunkiem i nie zapowiada krótkiego spotkania , natomiast.Cytrynówka.. Skórki przerzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem .. Jadwinia .Cytryny bez skóry odkładamy pod przykryciem, by nie obeschły.. Wykonanie: Cytryny można obrać i podzielić na mniejsze cząstki, ale nie jest to obowiązkowe - są również przepisy, w których owoce pozostawia się w całości lub przekrojone na pół (ze skórką).. Obierz jak najcieniej (ma zostać tylko żółta część skórki) i wyciśnij sok.. Skórki wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 - litrowy).. Dodane przez magdaniel w: Tylko o kuchni.. przepisu smakuje wyśmienicie, wczoraj na imprezie zrobiła furore, każdemu smakowała.. 0,5 l mocnego alkoholu.. Na cztery funty cukru w kawałkach nalać dwie kwarty wody miękkiej i zagotować na syrop, szumując starannie.Krok 1 - Nastaw..

Cukier rozpuszczamy z wodą podgrzewając w rondelku.Przepis ma dobrą cytrynówkę.

Obrane cytryny pokrój w kostkę i włóż do rondelka razem z wodą i cukrem.. Nie od dzisiaj wiadomo, że najlepiej smakują domowe naleweczki.. Nie jest tajemnicą, że nie przepadam za czystą wódką.. cytrynówka.. Mam wrażenie, że ta na miodzie jest nieco delikatniejsza w .. 31614 odsłon Jeżeli mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić to jak znalazł będą w zimie do zupy pomidorowej lub do.. > 60 min średnie przystępne.. Cytryny umyć, a następnie obrać z nich jak najcieniej skórkę, dokładniej tak, aby białej otoczki zostało jak najmniej na niej, gdyż posiada gorycz.. Wodę podgrzewamy z cukrem lub miodem, tworząc syrop.skórka z połowy cytryny, 1 l wódki czystej, 2 łyżeczki cukru.. Sok z miąższem wlewamy do naczynia z bimbrem .. zalewamy wrzątkiem i dokładnie myjemy.. Poza tym, mają właściwości lecznicze i rozgrzewające, więc idealnie nadają się na leniwe wieczorki z przyjaciółmi.69693 odsłon Domowa cytrynówka na miodzie, mocno schłodzona smakuje najlepiej.. Garniec spirytusu oczyszczonego Nr4 nalać w gąsior; obrać 10 cytryn cieniuteńko z żółtej skórki i włożyć w spirytus na 24 godzin.. W ten sposób uzyskasz 60% alkoholu.. Obieramy cytryny ze skórki.. Cytryny należy krótko sparzyć wodą a następnie obrać ze skórki.. 1 szklanka wody..

Kiedy syrop będzie stygł, wyciskamy sok z odłożonych cytryn, mieszamy go z syropem.Jak zrobić cytrynówkę?

Nazajutrz gotujemy syrop z 2 szklanek cukru i 1 litra wody.. Odpowiedz Usuń Jedyna akceptowalna forma czystej, to wódka zmrożona do postaci żelu.. Dodaj obrany i pokrojony drobno imbir, sok, cukier i 100 ml letniej wody.Do przygotowania cytrynówki będą potrzebne: cytryny, spirytus ( 7 owoców/1 litr ), woda, miód lub cukier.. Mocno zakręcamy i odstawiamy na 1-3 dni w zacienione miejsce.8-10 dużych cytryn.. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok.. Obrane żółte skórki zalewamy w słoju spirytusem, naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 24 godziny.. ; Po dwóch tygodniach cytryny należy .Cytrynówka zrobiona wg.. Skórki wrzucić do garnka.. Czy często masz problem dotyczący tego, czym poczęstować swoich gości?. Ważne, aby była to sama żółtka skórka, bez białego miąższu.. 11 marca 2010. cytryny pol kilograma, miod 300 ml, spirytus pol litra, woda pol litra, cytryny dobrze umyj w goracej wodzie i lekko tylko zolta czesc skorki obierz albo zetrzyj zalej spirytysem chyba na tydzien (dopytam mamy gdyby bylo inaczej dam wznac bo to moja .Przygotowanie: ten przepis na cytrynówkę zakłada użycie owoców w całości, co daje nam możliwość kontrolowania goryczki nalewki.. Wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 - litrowy).. 1 szklanka dobrej wódki - 250 ml..

Według innej szkoły cytrynówkę przygotowuje się z samych skórek z tych owoców.Codziennie mocno wstrząśnij zawartość.

Warto więc poświęcić chwilę, aby domowym sposobem zrobić kilka butelek tego wyśmienitego trunku na .Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.. Nie pozostaje nic innego jak lecieć do sklepu po składniki i zrobić taką cytrynówkę dla siebie i znajomych.Przepis na cytrynówkę z ziarnami kawy: Cytryny musimy sparzyć wrzątkiem i naciąć lub nakłuć 30-40 razy, aby w każdy otwór zmieściło się ziarenko kawy.. 1 pełna szklanka cukru - 260 g. 500 ml spirytusu 95 %.. Po rozpuszczeniu się cukru odstaw do wystygnięcia.Cytryny wyszoruj i sparz.. Składniki:-1litr bimbru (destylatu)-0,5kg cytryn-1/4 szklanki cukru.. Cytryny odparzamy (polewamy wrzątkiem), co by zabić wszelkie ustrojstwa (wiem, co piszę, ponieważ kilka razy miałam przygody po obieraniu i jedzeniu nieumytych cytrysów).. i zalać je bimbrem.Cytrynówka na miodzie w 2 dni.. Następnie przelać nalewkę przez sitko i rozlać do butelek.Jak się okazuje, wykonanie cytrynówki jest banalnie proste, a przy tym niedrogie.. 0,5 l wody..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt